Pair of pavilions for outdoor cooking, dining, meditation + exercise

Originally falling in love with a modern home built on a flat lot in Atherton, CA, the owners spent years renovating their property to include a small garage expansion and second floor addition. All that remained was to tackle their outdoor space. The private backyard, full of redwoods and other mature trees, marked the perfect space to turn into their dreamy outdoor oasis. Surrounded by a lush landscape, the Atherton Pavilionsconceived by Feldman Architectureadd additional square meters – 450 square feet each, to be exact – for an outdoor kitchen and dining area, as well as a place for meditation and exercise.

exterior side view of modern pavilion with sliding doors open to reveal kitchen and dining area

The pavilions are strategically placed around the original trees, helping to blend the new structures with nature. The kitchen pavilion and patio space are located near the pool making it the perfect set up for the backyard barbecue.

exterior side view of modern pavilion with sliding doors open to reveal kitchen and dining area

side view of two modern pavilions connected by a path with a terrace

Both pavilions are clad at the ends with Alaskan yellow cedar slats, for more privacy on the exercise/meditation pavilion and to add a feeling of openness to the kitchen structure. Over time, wood naturally weathers, making it blend in more with its surroundings.

rear view of modern pavilion looking into black kitchen

interior view of modern pavilion kitchen

interior view of the modern pavilion overlooking the second pavilion in the distance

corner exterior view of modern pavilion with walls up to exterior

A pathway leads past a new water feature on the way to the second pavilion, which houses the meditation, yoga and exercise studio.

exterior front view of modern pavilion with walls open to reveal meditation and exercise space

Both pavilions are raised from concrete foundations, making the structures appear to float above the landscape.

exterior close-up corner view of modern pavilion looking through window panes to the forest on the other side

side corner exterior view of modern pavilion surrounded by nature

exterior view across modern wood paneled pavilion surrounded by trees

exterior view across modern wood paneled pavilion surrounded by trees

close up side exterior view of front side of modern pavilion with outdoor terrace

interior view of modern pavilion looking outside with tidy sliding glass walls

twilight exterior view of two pavilions and a swimming pool surrounded by nature

group project
Architecture: Feldman Architecture
Contractor: Construction of the design line
Landscaping: Thuilot Associates
Structural engineer: Daedalus Structural Engineering
Civil engineer: Lea & Braze Engineering
Geotechnical engineer: Romig Engineers Inc

Photos by Adam Redhead.

Caroline Williamson is Editorial Director of Design Milk. She has a BFA in photography from SCAD and can usually be found looking for vintage merchandise, doing New York Times crossword puzzles in pen or reworking playlists on Spotify.

About Shirley A. Tamayo

Check Also

How to maintain your exercise and wellness habits while you travel with apps and technology

Traveling is exciting and rewarding, but getting out of your usual routine and surroundings can …